Antanas A. Jonynas. Tomo Vinicko nuotrauka       Tradiciškai pirmąjį rugsėjo pirmadienį leidykla „Tyto alba“ pristatė savo naujausius projektus, planuojamas išleisti knygas ir kūrinius, dienos šviesą išvysiančius dar tik po kelių mėnesių ar net visų metų. „Džiaugiuos, kad „Tyto alba“ tampa vis įdomesnė skaitytojams. Tai iš vienos pusės gerai, o iš kitos – artina mus prie fizinio aklumo dėl perskaitytos medžiagos kiekio“, – juokėsi leidyklos direktorė Lolita Varanavičienė.

 

       Viena iš leidyklos naujovių šį sezoną – profesionalios psichologės Žydrės Arlauskaitės kelionių knyga „Kas liks tada, kai nebeliks nieko“. „Leidyklai nei psichologai, nei kelionių literatūros žanras – ne naujiena, bet Žydrė suteikė galimybę praplėsti mūsų geografiją“, – tvirtino leidyklos vadovė. Anot jos, knygos tekstas toks iliustratyvus, kad nuotraukų šiam leidiniui neprireiks.

 

       „Knyga labiausiai tinka tiems, kurie jaučiasi užsidarę buityje“, – tvirtino leidinio autorė, pabrėžusi, jog jai šiek tiek liūdna, kai gyvenimas – lengvesnis ir nuotykius patirti daug sunkiau. Moteris prasitarė, kad jeigu galėtų, mielai dar sykį nuvyktų į Kiniją.

 

       Į naujienų kraitę „Tyto alba“ šiemet įsidės ir filosofės Rasos Aškinytės knygą „Rūko nesugadinti“. Dviprasmiško pavadinimo knyga kupina ne tik žodžių ir reikšmių žaismo, bet ir pasakoja apie meilės istoriją. „Negąsdinkite žmonių, nes vėliau pasipils komentarai, kad filosofų knygų skaityti neįmanoma“ – būgštavo leidinio autorė, sakydama, kad „Rūko nesugadinti“ yra paprasta knyga, skirta tiems, kurie skaito valgydami ir negali skaityti rimtų knygų. Moteris prisipažino, kad taip daro ir pati.

 

       Tapytojas, skulptorius, o dabar ir fotografas Algis Griškevičius pirmadienio vakarą taip pat pristatė savo fotoalbumą „Mikališkių stebuklai“. 55-erių metų vyras viešai pažadėjo kol kas nesiimti naujo amato ir nerašyti knygos iki 60-ies. Surengęs ne vieną parodą vyras ryžosi išleisti ir knygą. „Tiesiog nusibodo vien tapyti, o fotografija mane pakrauna. Pradėjau skirstyti metų laikus: vasarą fotografuoju, o žiemą – tapau“, – pasakojo menininkas.

 

       Turėjusi pasirodyti dar praėjusiais metais, tik šiemet dienos šviesą išvysti turėtų Antano A. Jonyno poezijos rinktinė „Sentimentalus romansas“. „Sunku apsispręsti tarp gero, geresnio, dar geresnio ir geriausio“, – sakė L. Varanavičienė, pasakodama, kad knygos leidyba „užstrigo“ dėl ruošiamo meninio maketo. Tuo tarpu pats poetas juokavo: „Gaila, kad šios knygos niekas neskaitys ištisai. Jei perskaitytų, tai visai nebloga knyga“. Pristatydamas knygą poetas prisipažino, kad jo atmintis prasta, todėl prieš 30 metų parašytų savų eilių neatsimena. „Atsiverti popierius ir žiūri, kaip gerai rašė žmogus“ – sakė A. A. Jonynas, sukeldamas juoko pliūpsnį salėje ir klausimų laviną, ar jis esąs tikras, kad viskas, kas bus knygoje, jo kūryba. „Esu patenkintas tuo, ką padariau“, – atviravo menininkas.

 

       Viena laukiamiausių „Tyto albos“ naujienų turėtų tapti knyga apie Vytauto Kernagio kūrybą „Nes nežinojau, kad tu nežinai“. „Jeigu „Tyto alba“ man nebūtų pasakiusi datos, kada reikia atiduoti tekstą, aš, matyt, būčiau iki šiol svajojus apie tai, kaip rašau šią knygą“, – prisipažino Rūta Oginskaitė, kuriai teko užduotis parašyti šią knygą.

 

       Moteris pasakojo, kad iš šešių dėžių informacijos, 50 žmonių pasakojimų ir krūvos atsiminimų jai pavyko atkurti V. Kernagio gyvenamą aplinką.

 

       Skaitytojų, nusipirkusių šią knygą, turėtų laukti ir staigmena. Besitvarkydama namuose R. Oginskaitė surado kasetę, kurioje įrašytos 1983 metus menančios V. Kernagio kabaretinės dainos. „Tai vienintelis variantas, kuriame girdėti, kaip Kernagis bendrauja su publika, – pasakojo moteris. – Antroje kasetės pusėje visai netikėtai pati sau atradau „Dainos teatro“ pirmosios programos „Kur giria žaliuoja“ koncertinius įrašus. Ten – jaunas Kernagis ir jo dainavimas visai kitoks.“

 

       Naują leidyklos sezoną į skaitytojų rankas turėtų patekti ir bendra kunigo Juliaus Sasnausko ir prozininkės, poetės Giedrės Kazlauskaitės knyga „Postilės“.

 

       Alfa.lt

       2009-09-08