europeana       Europos Komisija (EK) pradėjo viešąsias konsultacijas dėl Europos skaitmeninės bibliotekos „Europeana“ ateities ir knygų skaitmeninimo.

 

       Praėjusių metų lapkričio mėn. Europos Komisijos iniciatyva visuomenei buvo atverta Europos skaitmeninė biblioteka „Europeana“. Nors internetinėje svetainėje viso pasaulio vartotojams suteikta nemokama prieiga prie vertingiausių Europos literatūros, meno, mokslų, politikos, istorijos, architektūros, muzikos ir kino skaitmeninių kolekcijų nepriklausomai nuo originalų saugojimo vietos, tačiau kol kas joje yra vos 5 proc. visų Europos Sąjungos (ES) skaitmenintų kūrinių, kurių didžiąją dalį sudaro vienos valstybės skaitmeninės kolekcijos, tuo tarpu kitos valstybės narės vis dar gerokai atsilieka.

 

       Šioms ir kitoms problemoms spręsti Europos Komisija pradėjo iki lapkričio 15 d. truksiančią viešąją konsultaciją dėl „Europeanos“ ateities ir knygų skaitmeninimo. Siekdama išsiaiškinti, kaip užtikrinti, kad skaitmeninė medžiaga būtų prieinama naudotojams visoje ES, ar turėtų būti glaudžiau bendradarbiaujama su leidėjais dėl medžiagos, kurios autoriaus teisės saugomos, ar vertėtų sudaryti nežinomų autorių ir išparduotų kūrinių Europos registrus, kaip ilgainiui turėtų būti finansuojama „Europeana“, EK parengė klausimyną, kuris yra prieinamas Europos Komisijos puslapyje.

 

       Šiuo metu vartotojams prieinami daugiau nei 4 milijonai skaitmeninių knygų, žemėlapių, įrašų, fotografijų, archyvinių dokumentų, paveikslų ir filmų iš 27 Europos Sąjungos valstybių narių bibliotekų, archyvų ir muziejų. Dėl teisinių apribojimų šiuo metu „Europeanoje“ viešai prieigai pateikti tik kūriniai, kurių autorių teisių apsaugos laikotarpis jau pasibaigęs, nėra prieinami išparduoti spaudiniai ar nežinomų autorių darbai, kurių autorystės nustatyti neįmanoma, o autoriaus teisės vis dar saugomos.

 

       lrt.lt

       2009-09-09