Naisių literatūros muziejus. BJ nuotrauka        Į Naisiuose įsikūrusio literatūrinio Zigmo Gėlės muziejaus patalpas sukraustyta kaimo biblioteka, kultūros namai. Muziejui perkeltos sporto bei šarvojimo salių funkcijos, taip praktiškai sunaikinant šalyje žinomą literatūrinį muziejų. „Koks ten muziejus? Tai mūsų kultūros centro padalinys. Jis neturi muziejaus statuso“, – aiškino Algimantas Gaubas, Šiaulių rajono meras.

 

       Dienraštis „Šiaulių kraštas“ apsilankęs Naisių literatūriniame Zigmo Gėlės muziejuje rado pertvarką: poezijos kambarys su Kristijono Donelaičio biustu, kur vykdavo knygų pristatymai, parodos, poezijos skaitymai buvo verčiamas biblioteka – koridoriuose jau gulėjo suverstos krūvos knygų.

 

       Iš buvusio ekspozicijos kambario medaliai iškraustyti į archyvus – čia įsikurs naujieji Kultūros namai. Pagrindinė ekspozicijos salė užversta iš buvusių Kultūros namų suvežtomis kėdėmis ir paversta sandėliu. Šiaulių rajono tarybos sprendimu, visas kultūrinis, sportinis ir dvasinis Naisių kaimo gyvenimas nuo šiol vyks čia, muziejuje.

 

       Naisiuose rajono savivaldybė nuo nepriklausomybės laikų nemokamai naudojosi Naisių žemės ūkio bendrovei bei bendrovei „Agrokoncernas“ priklausiusiais Kultūros namais, sporto rūmais ir biblioteka. Prieš porą metų „Agrokoncernas“ kreipėsi į savivaldybę, prašydamas arba mokėti nuomos mokestį, arba pastatus pirkti, arba investuoti į jų remontą. Kaip rašoma dienraštyje „Šiaulių kraštas“, savivaldybė nutarė pastatų nepirkti, o vėliau apsisprendė ir nesinuomoti.

 

       Spalio viduryje „Agrokoncerno“ vadovybė pasiūlė perimti iš Šiaulių rajono savivaldybės visas su Naisių kultūros namų, bibliotekos, sporto salės ir muziejaus išlaikymu susijusias išlaidas, įsipareigojo pastatus renovuoti ir netgi perimti visus etatus. Bet už tai paprašė savivaldybės grąžinti Naisių žemės ūkio bendrovei Zigmo Gėlės muziejų. Savivaldybė atrašė grąžinti neturinti teisės ir perspėjo artimiausiu metu persikraustysianti į muziejų ir jo patalpose vykdysianti „savivaldybei skirtas savarankiškąsias funkcijas“.

 

       lrt.lt

       2009-11-06