NUGRIMZDUSI KLAIPĖDA       Tradicinė klaipėdietiškoji Ievos Simonaitytės literatūrinė premija paskirta knygos „Nugrimzdusi Klaipėda“ autorėms Jovitai Saulėnienei ir Rasai Tarik. Moterys bus pagerbtos ir gaus 4 tūkst. litų premiją penktadienį, rašytojos gimtadienio išvakarėse. Iškilmės tradiciškai vyks Klaipėdoje, I.Simonaitytės bibliotekoje.

 

       Tą pačią dieną bus įteikta ir dar viena I.Simonaitytės premija, kurią 1997-aisiais įsteigė Agluonėnų seniūnija (Klaipėdos rajonas). Premija šįmet skirta Agluonėnuose gyvenančiam Jonui Čepui už jo pastangas saugant ir puoselėjant šio krašto kultūrą.

 

       I.Simonaitytės literatūrinė premija už kūrinius, atspindinčius Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos dvasią arba įprasminančius rašytojos atminimą, Klaipėdoje teikiama nuo 1987-ųjų. Jos steigėja buvo Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Tačiau apskritys naikinamos, ir premijos likimas kol kas neaiškus. I.Simonaitytės bibliotekos direktorius J.Šikšnelis mano, kad ją galėtų perimti biblioteka.

 

       Šįmet dėl I.Simonaitytės literatūrinės premijos varžėsi keturi leidiniai. Komisija, į kurią įeina Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, I.Simonaitytės bibliotekos, Klaipėdos universiteto ir Rašytojų sąjungos atstovai turėjo balsuoti net tris kartus. Du kartus tiek pat balsų surinko „Nugrimzdusi Klaipėda“ ir „Mažosios Lietuvos enciklopedija“. Pernai buvo išleistas paskutinis ketvirtasis jos tomas.

 

       Po papildomų diskusijų vieno balso persvara nugalėjo „Nugrimzdusi Klaipėda“. Joje lietuvių ir vokiečių kalbomis pateikiama informacija apie Klaipėdą, seniau vadintą Memeliu, miesto raidą, skirtingų luomų ir profesijų miestiečių gyvenseną bei jauseną, architektūrą, tradicijas pačių gyvenojų ir miesto svečių akimis.

 

       Leidinys iliustruotas senųjų dailininkų darbais, senais žemėlapiais ir dokumentais.

Agluonėnų premija įvertintas J.Čepas 1983 m. su bendraminčiais įkūrė Agluonėnų etnografinę sodybą, kurioje iki šiol veikia klojimo teatras, tvarko etnografines lietuvininkų kapines, atstato medinius kryžius, sodino gyvenvietės parką, Lietuvininkų ąžuolyną.

 

       lrytas.lt

       2010-01-20