Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas       Diskusija vyks lapkričio 19 d., 16 val., Lietuvių literatūros ir tautosakos institute.


       Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vis pasigirsta nuogąstavimų, kad literatūros vertinimu nebegalima pasikliauti - esą sudarant geriausių autorių sąrašus, skiriant premijas, skelbiant nominacijas ir pagyrimus dominuoja nebe estetinės vertės, o komerciniai ar kitokie interesai.

 

       Kas  šiandienos Lietuvoje labiausiai lemia viešuosius literatūros vertinimus: estetiniai kriterijai, tradicijos, ideologijos, autorių įvaizdžiai, rinka, politiniai interesai? O gal atsitiktinumai ir kompromisai?

 

       Ar galėtumėte išskirti nuostatas, kriterijus, kurie pas mus lemia premijų skyrimus, dvyliktukų, penketukų sudarymą ir pan.? Kokios literatūros vertinimų konjunktūros egzistuoja Lietuvoje?

 

       Takoskyra tarp akademinių ir populiariųjų literatūros vertinimų: kaip ją suprantate?

 

       Ar įmanoma ir ar reikia tartis dėl bendrų vertinimo kriterijų? O gal viešajai erdvei reikalingi kuo įvairesnių vertinimų skalė?

 

       Kuo ir kaip skiriasi atskiro kritiko verčių sistema, jo vertinimo praktika nuo įvairių komisijų, kolektyvinių sprendimų praktikos? Ar visada kolektyvinis sprendimas būna kompromisinis, be kritikai reikalingo drąsumo ir provokatyvumo?

 

       Maloniai kviečiame dalyvauti!

 

       LLTI

       2010-11-15