José Saramago EVANGELIJA PAGAL JĖZŲ KRISTŲ       „Kitų knygų“ leidykla, neseniai išleidusi kontroversišką portugalų rašytojo José Saramago (1922−2010) romaną „Evangelija pagal Jėzų Kristų“, kviečia į atvirą diskusiją, kurioje susikirs trys skirtingi požiūriai – literatūrinis, religinis ir religijotyrinis.

 

       Diskusijoje apie šią knygą dalyvaus apostazę atlikusi poetė Aušra Kaziliūnaitė, VU Religijos studijų ir tyrimų centro lektorė Aušra Pažėraitė ir Bernardinų bažnyčios kunigas Julius Sasnauskas. Renginys vyks sausio 20 d., ketvirtadienį, 18:00 val., kūrybinėse „Artotekos“ dirbtuvėse, A. Strazdelio g. 1 (greta „Tamstos“ klubo ir Bastėjos), Vilniuje.

 

       José Saramago laikomas vienu įdomiausių XX a. rašytojų. 1998 m. jam paskirta Nobelio literatūros premija. Manoma, kad ši premija paskirta būtent už „Evangeliją pagal Jėzų Kristų“. Šis romanas, dažnai vadinamas literatūriniu apokrifu, pasakoja dramatišką Jėzaus – paprasto žmogaus, o ne Dievo sūnaus, – gyvenimo istoriją.

 

       Autorius prisipažįsta, kad jo knyga yra eretiška: „Nenoriu teigti, kad šventvagiška, bet ji akivaizdžiai eretiška. Nukrypau nuo kanono, nuo tradicijos. „Evangelijoje pagal Jėzų Kristų“ pateikiamas ne tik kitoks požiūris į evangelijų tekstus, bet ir kitoks požiūris į Jėzų, Mariją, Juozapą, Mariją Magdalietę. Mano romane Marija yra tiesiog moteris, Juozapas – paprastas vyras, lygiai taip pat visi kiti – žmonės, kaip mes patys, kaip jūs, kaip aš, kaip visi, vaikščiojantieji greta­.“

 

       Nežiūrint sankirtų su bažnytiniais kanonais, J. Saramago „Evangelija“ išlieka giliai humanistinė, išaukštinanti žmogų, meilę ir taurius jausmus. Autorius sutinka, kad knyga gali nepatikti konservatyviems ir tradiciškiems katalikams, tačiau yra įsitikinęs, jog skaitytoją ji būtinai ras: „Ne paslaptis, kad daugeliui žmonių, katalikams ir netgi kai kuriems teologams tapo aišku, kad romanas vertas tikinčiųjų pagarbos, nes knygoje Jėzus itin gerbiamas. Nesu tikintysis, tačiau romane nėra nė vieno žodžio, nepagarbiai atsiliepiančio apie Jėzų kaip žmogų.“

 

       Kitos knygos

       2011-01-20